Projectes

Millora de l’enllaç Evarist Arnús (EA) – Can Bruixa (CB) en la mesh de Sants

Publicat el 9 d’octubre de 2023

Com ja deveu saber, s’ha modificat la sortida de la Mesh de Sants del node de CB per EA. El node CB sortia via radio-enllaç cap a Telvent, ara surt pel node EA per Fibra Òptica. Això és degut a la impossibilitat de mantenir el radio enllaç CB-Telvent per la migració de servidors d’eXO. La migració ja està feta un dels efectes colaterals d’aquest canvi es l’increment de l’ample de banda de sortida a Guifi com Internet pel túnels d’eXO.
L’enllaç que uneix CB-EA actualment es fa amb un equipament amb poc ample de banda. Hem pensat en ampliar la capacitat d’aquest enllaç, per millorar la connectivitat de tothom què el trànsit els hi passa pel node de CB. La millora d’aquest enllaç comporta un augment molt significatiu de l’ample de banda, i millora la fiabilitat. Passarem a treballar amb la banda de 60GHz amb backup automàtic de 5GHz per la pròpia antena.
L’equipament que hem pensat és una parella d’Ubiquiti Gigabeam Airmax 60Ghz (https://wifisafe.com/producto/ubiquiti-gigabeam-airmax-60ghz-disenado-para-tener-bajas-interferecias/), hem trobat una persona al wallapop que té a 200€ la parella.

Finançat per eXO. Instal·lació el pròxim 29/10.

Millora d’enllaços i equipament entre les xarxes de Sants i Raval

L’expansió de la xarxa oberta a la zona del Raval està requerint una millora per tal d’estendre connectivitat a través de la xarxa de Sants. Aquest projecte planteja la remodelació del node de Sants 186 i el de Radas 183 (Montjuïc). D’una banda es pretén millorar la cobertura sectorial de Sants 186 i millorar l’actual punt a punt amb Can Bruixa. Per la part  de Radas es preveu millorar l’enllaç amb Evarist Arnús i la cobertura sectorial cap al Raval. L’estimació de costos és:

 • Sants 186: 430€
 • Radas 183 i Evarist Arnús: 400€

Podeu fer contribucions al projecte al compte bancari que figura aquí.


Tret de sortida dels projectes d’Innovació Social Digital guanyadors de les subvencions “Impulsem el que fas 2017”

“Can guifi. Monitorització contra la pobresa energètica”, de l’Associació per la Expansió de la Xarxa Oberta: és un projecte tecnològic-social que implementa, en dues finques de Barcelona, un sistema complex de monitorització i sensorització de dades obertes basat en la xarxa oberta lliure i neutral guifi.net. Concretament, en aquest projecte, generaran un kit de monitorització del consum energètic dels diferents electrodomèstics i el sistema infraestructural dels habitatges pilot. Info

antecedents del projecte


Connexió de l’Hospitalet amb la mesh de Sants a través del Jardí Botànic
Publicat el 12 de juny de 2017 per Llorenç Cerdà.

Total: 235 euros. Donació actual: Finançat! (17/7/2017)
Estat: Les antenes s’han instal·lat en el Jardí Botànic el 20/10/2017, són les antenes indicades en la imatge de sota. Més avall també hi ha una vista de l’orientació de la sectorial cap a l’Hospitalet.Objectiu del projecte: Enllaçar l’Hospitalet est (Santa Eulàlia, Sant Josep) amb la mesh de Sants a través del Jardí Botànic. S’instal·larà un enllaç punt a punt entre un node rellevant de la mesh de Sants (el node de Sants 186) i el Jardí Botànic, i s’instal·larà una antena sectorial orientada cap l’est de l’Hospitalet. L’oest del barri de Sants (Marina de Port i voltants) també rebrà senyal d’aquesta antena. El projecte neix per la voluntat d’alguns usuaris d’Hospitalet (en particular, l’Astilla) d’afegir-se a la mesh de Sants.
Material previst i cost (amb IVA):

NOTA: Per a connectar-se a aquest node o qualsevol altre de la mesh de Sants, en el següent enllaç explica com fer-ho: http://sants.guifi.net


Desplegament de pilot IPv6

Els darrers mesos la eXO està treballant en un pla de desplegament d’adreçament IPv6 global que serà assignat, en una primera fase, a un conjunt de nodes i supernodes propers al punt de presència de Telvent. L’objectiu del projecte és avançar en l’ús de IPv6 i avaluar l’impacte que tindrà a la xarxa de Guifi.net en termes de routing, configuracions i seguretat. L’adreçament previst prové del prefix IPv6 global assignat a la Fundació Guifi.net. L’associació eXO proporcionarà accés a Internet IPv6 a tots els usuaris connectats a aquests supernodes.

L’esquema bàsic d’adreçament consta de la següent divisió de sub-prefixes per la xarxa de infraestructura de 2a00:1508:8000::/33:

 • Prefixe /33 :: Guifi.net mundial amb 2048 possibles zones (11 bits) amb possible agregació de zones (7 bits)
 • Prefixe /44 :: Zona amb 256 supernodes d’infraestructura o zones mesh (8 bits)
 • Prefixe /52 :: Supernode fins a 16 APs (4 bits)
 • Prefixe /56 :: Interfícies/AP fins a 64 CPE (6 bits)
 • Prefixe /62 :: CPE, fins a 4 xarxes LAN /64 (2 bits)
 • Prefixe /64 :: Xarxa LAN interna de client

Pel que fa a les xarxes mesh tenim:

 • Prefixe /52 :: Zona mesh, fins a 1024 nodes (10 bits)
 • Prefixe /62 :: Node mesh, fins a 4 xarxes LAN /64 (2 bits)
 • Prefixe /64 :: Xarxa LAN interna de client

Hi ha previst un segon adreçament basat en ULA.  Aquest estàndard no requereix de prefixos globals assignats pel RIPE, sinó que preveu que els prefixos siguin generats aleatòriament.  Tanmateix, els prefixos ULA són /48, el que significa que a cada xarxa ULA només caben 16 supernodes o zones mesh amb prefix /52 en lloc dels 256 d’una zona pública.  Per tant, per cada zona pública hi haurà d’1 a 16 subzones ULA que s’aniran creant segons es vagen omplint de supernodes o zones mesh.

Les rutes cap a les diferents xarxes ULA s’encaminaran dins de la zona a què pertanyin.  Però, com que aquestes rutes no es poden agregar (els prefixos han de ser forçosament aleatoris d’acord amb l’estàndard), l’intercanvi de rutes a xarxes ULA entre zones serà opcional i dependrà de la sobrecàrrega d’encaminament que causin.


Millora de la infraestructura al PoP de Telvent

Donem continuïtat al projecte de millora de la infraestructura Guifi.net, en particular als enllaços des del punt de presència (PoP) de Telvent a la Zona Franca. L’objectiu és l’actualització del maquinari ràdio de la teulada per augmentat la capacitat de transport des d’aquest emplaçament. El projecte es troba en una segona fase d’execució i ara cal substituir les antenes actuals entre Telvent i Ermita 11 (L’Hospitalet) per unes de noves amb millors prestacions. Aquesta intervenció millorarà l’estabilitat i la qualitat de les transmissions entre L’Hospitalet i Baix Llobregat i Barcelona.

 • 2 Powerbeam AC 500mm: 303,64€

Finançat!

Entra al resum de la intervenció


Trasllat de Margarit 96 i millora d’enllaços Raval-Barcelona-Telvent

Aquest projecte té com objectiu activar un nou supernode a Urgell 44 com a substitut de Margarit 96. El material previst i el seu cost és:

 • 1 Powerbeam M5 de 400mm per UPC-H : 84,40€
 • 1 Powerbeam M5 de 400mm per Urgell 44 : donatiu de material Josep M. Moles
 • 1 Rocket M5 i antena sectorial 90 per enllaçar amb Riereta i Margarit-Paral·lel : donatiu de material Guifiamunt
 • 1 RB2011iLS-IN per Urgell 44 : 95,11€
 • Suports i cables : donatiu de material Routek
 • 1 Powerbeam M5 de 400 per Castillejos 52 : donatiu de material Datalab
 • Rack, endolls, panell : 163,63€

Finançat!

Entra al resum de la intervenció


Reforma i nou enllaç Can Bruixa-Telvent

Aquest projecte té com objectiu activar un nou enllaç amb tencologia AC entre el supernode de Sants-Can Bruixa i el de Telvent. També es preveu remodelar el propi node per tal de modernitzar i adequar infraestrctura. El pressupost:

 • 2 x Ubiquiti PowerBeam 802.11AC, 5GHz Dish 400 mm ISO 261,10€
 • 1 x Ubiquiti ToughSwitch PRO, 8-port, POE 176,60€
 • 70m * 0.45€/m de cable exteriors FTP Cat.5e 31,50€
 • Kit de suports i altre material 70€
 • Ports 9€

Finançat!

Per fer donatius per finançar aquest projecte cliqueu aquí


Nous enllaços PtP a la mesh de Sants

Aquest projecte té com objectiu activar dos nous enllaços amb tencologia AC entre els nodes de Can Bruixa 20–Sants 186 i Evarist Arnús–Gran Via 255. Aquesta millora haurà de permetre un increment de la capacitat de transmissió de dades de la xarxa mesh de Sants. El pressupost:

 • 2 x Ubiquiti PowerBeam 802.11AC, 5GHz Dish 400 mm ISO 247,15€
 • 2 x Ubiquiti LiteBean 5AC 23dBI 118,10€
 • 1 x Ubiquiti ToughSwitch Lite 5-port, POE 89,55€
 • Ports 9€

Per fer donatius per finançar aquest projecte cliqueu aquí