eXOfàsia ~5

Això és el que ha passat a l’eXO des de 2024-05-08.

Comunitat :people_hugging:

LibreMesh

LibreMesh is a modular framework for creating OpenWrt-based firmwares for wireless mesh nodes.

evilham informa

Aprofitant media.eXO.cat, el PeerTube de l’eXO, el col·lectiu de LibreMesh ha començat a publicar vídeos de preguntes i respostes al fediverse, els podeu seguir al compte @libremesh@media.eXO.cat per estar-hi al dia, i aquí podreu veure la primera publicació

Operacions eXO :hammer_and_wrench:

Comissió tècnica eXO-servers

La comissió tècnica eXO-servers centralitza tot el que té a veure amb la part tècnica de l’associació.

evilham diu

La comissió tècnica eXO-servers ha estat molt activa amb altes de serveis i millores de manteniment i operació general.

Entre altres, estem formalitzant processos de report d’incidents i actuacions, fent servir com a base les guies de l’equip Wikitech de la Wikimedia Foundation.

També hem afegit una funcionalitat a adlermanager que afegeix enllaços directes a dashboards de mètriques i documentació a fer servir en cas d’incidència, i hem millorat la monitorització externa a nivell de serveis.

Resum d’operacions eXO

2024-07-09: Actuació programada: actualització Proxmox

No s’esperen afectacions de servei, és una actualització esglaonada on no es toca equipament de xarxa i on la redundància de cluster s’assegura que els serveis estiguin en marxa. En cas de fallida, principalment podria afectar les màquines virtuals.
Vegeu més detalls aquí.

2024-07-01: Actuació programada esdevinguda incidència: manteniment switchos edge

Havíem de crear una VLAN únicament (un canvi amb molt baix risc) i s’esperaven únicament microtalls, a causa d’un mal funcionament d’un dels switchos redundats va haver afectació de servei de connectivitat i de màquines virtuals. Traiem sw3 fora de servei, perdent redundància temporalment.
Vegeu més detalls aquí.

2024-06-12: Actuació programada: manteniment de switchos core

Vam actualitzar els Switchos core i redundats de la eXO.
Vegeu més detalls aquí.

2024-06-08: Incidència: parcial de servei de VMs

A causa d’un incident de sincronització en el clúster, vam haver de reiniciar algunes màquines virtuals, que van estar indisponibles (de 7:14 a 14:55) mentre fèiem diverses comprovacions de salut general de l’emmagatzematge i el servei.
Vegeu més detalls aquí.

2024-05-22: Incidència: de servei general

En total ~10 minuts de durada en dos trams (18:40-18:45 i 19:07-19:12), els dos canvis als commutadors principals redundats han generat un tall general de servei en l’operació de reboot de cadascun d’ells corresponentment durant una intervenció per afegir nous serveis.
Vegeu més detalls aquí.

2024-05-21: Incidència: de servei xarxa guifi

En sessió d’eXO-servers el dia, durant una actuació d’alta de servei hem tingut una incidència de pocs minuts en l’accés a la xarxa guifi de pocs minuts (17:00-17:12).
Vegeu més detalls aquí.

Fins la propera!

Participeu i informeu dels vostres projectes a #eXOfasia:matrix.guifi.net!

eXOfàsia ~4

Això és el que ha passat a l’eXO des de 2024-04-10.

Qüestions legals o formals 📜

Tresoreria eXO 💰️ 🔗

La Tresoreria eXO treballa en tàndem amb la Secretaria eXO per facilitar l’activitat pròpia de l’associació i l’execució de projectes

evilham informa

Renovació de junta

Aquest any hem tingut algun inconvenient en el procés de canvi de junta (estem treballant per documentar-lo amb més detall) i la renovació de poders al banc.

Això ha comportat que durant gran part d’abril de 2024, no hem pogut operar activament el compte.

Domiciliacions abril i maig 2024

A causa d’aquest inconvenient amb el banc, no ha sigut possible passar les domiciliacions d’abril a inicis de mes, com fem habitualment.

Així que tot i que veureu dos càrrecs molt propers, són mesos diferents.

Per la vostra referència aquestes són les dates de les últimes 3 domiciliacions, els càrrecs haurien de ser un o dos dies posteriors:

  • Març: 2024-03-01
  • Abril: 2024-04-26
  • Maig: 2024-05-07

Si teniu algun dubte, contacteu amb la Tresoreria eXO.

Operacions eXO 🛠

Comissió tècnica eXO-servers 🔗

La comissió tècnica eXO-servers centralitza tot el que té a veure amb la part tècnica de l’associació.

guifipedro reporta

Novetat: media1, discos d’emmagatzematge

Per Sant Jordi 🌹 vam posar en marxa media1, els discos d’emmagatzematge massiu optimitzats per lectures.

També hem aprofitat per revisar la documentació del clúster en datacenter.

Altres projectes 🛰️

digicòria 🔗

L’objectiu del projecte Digicòria és impulsar la descentralització de la web, a través de tallers, discussions, documentació i producció de material pedagògic.

guifipedro reporta

OpenWrt Summit 2024 & BattleMesh v16

Contribució eXO

Com vam mencionar, l’eXO va contribuir com a hoste fiscal de la BattleMesh v15 a Calafou; per aquesta edició v16, l’eXO posa més energia en la construcció d’un testbed comunitari a través del projecte digicòria del Canòdrom per a l’experimentació comunitària.

Esdeveniment 15-19 de maig de 2024

Aquest any la comunitat ha decidit ajuntar la BattleMesh v16 amb el OpenWrt Summit 2024, atès que OpenWrt és el sistema operatiu lliure que acostumem a fer servir en les xarxes mesh.

L’esdeveniment consta d’una convenció anual no comercial i organitzada per voluntaris que té com a objectiu promoure temes com el dret a la connectivitat, la infraestructura comunal i els projectes lliures i oberts relacionats amb les xarxes mallades, les xarxes comunitàries i el desenvolupament del firmware OpenWrt.

Les dates per aquesta edició serà del 15 al 19 de maig del 2024 i tindrà lloc a diferents localitzacions de Xipre.

Des de l’eXO intentarem interactuar remotament amb els participants d’aquesta.

Fins la propera!

Participeu i informeu dels vostres projectes a #eXOfasia:matrix.guifi.net!

eXOfàsia ~3

Això és el que ha passat a l’eXO des de 2024-03-06.

Operacions eXO 🛠

Comissió tècnica eXO-servers 🔗

La comissió tècnica eXO-servers centralitza tot el que té a veure amb la part tècnica de l’associació.

guifipedro reporta

Segona reunió d’eXO-servers

Ahir el dimarts 9 d’abril vam tenir la segona sessió d’eXO-servers de l’any, 3 mesos justos (2024-01-09) de la primera reunió de l’any d’exo-servers aquest 2024.

Normalment ens reunim setmanalment però després de tota la feina feixuga durant el 2023, i que vam exposar a l’Assemblea General Ordinària (AGO) 2024, juntament amb la preparació de l’AGO, no havia estat possible reprendre-les.

Reunir-nos regularment com a comissió tècnica i planificar què és el següent és important, així com ho és aterrar coses.

D’aquí que proposem un nou flux de treball amb forgejo per la gestió de projectes que al llarg de les properes setmanes, estarem comprovant i seguirem informant per aquí.

Seguint aquest nou flux, tenim que:

  • 2024q1 ha quedat tancat amb poca activitat, en part, per l’esforç en engegar l’AGO 2024
  • Ara estem en 2024q2 amb 20 tasques obertes (siii, tenim feina!), el focus és en millorar l’operativa i definir la carta de serveis

evilham anuncia

Manteniment

meet.{eXO.cat,guifi.net}

Actualitzat a l’última versió 2.0.9364. També hem aplicat una configuració que potser ajuda en els casos en què la compartició de pantalles es perdia i es recuperava refrescant. Si us plau doneu-nos el vostre feedback d’aquest canvi!

Actuacions programades

bitNAP: Manteniment en línies elèctriques

El divendres 12/04/2024 entre 6.00 i 7.30 es farà a un manteniment elèctric amb afectació al nostre rack. Es farà amb tall esglaonat de les dues línies elèctriques, no s’espera cap afectació de servei en haver sempre al menys una línia activa.

guifipedro diu

Incidència farga.eXO.cat 2024-03-24

A causa de tenir el disc principal ple a la màquina virtual, els repositoris van estar no disponibles aprox. fins les 16.30. Hem aprofitat per crear un disc dedicat a les dades de forgejo per fer més resilient el servei en cas de que es torni a omplir el disc, i per poder optar a un storage alternatiu (i més massiu que el replica-3) quan estigui muntatque no sigui NVMe amb rèplica 3, on hem mogut totes les dades de Forgejo.

L’incident també ha quedat recollit en una nova entrada d’estat de servei, on intentem anar documentant les diferents incidències de servei que anem experimentant.

També hem aprofitat l’actuació per actualitzar Forgejo i Woodpecker CI.

guifipedro informa

actualització en element.guifi.net

es deixa de fer servir un script obsolet i que ja no funciona des de finals de 2023.

concretament, s’havia quedat en la versió 1.11.49 (del 2023-11-13), en aquest manteniment, s’ha decidit canviar el mètode de distribució del programari a el paquet de debian oficial. A conseqüència d’aquest canvi, element s’ha actualitzat a la 1.11.61 (del 2024-03-14)

Fins la propera!

Participeu i informeu dels vostres projectes a #eXOfasia:matrix.guifi.net!

eXOfàsia ~2

Això és el que ha passat a l’eXO des de 2024-03-06.

Comunitat :people_hugging:

guifipedro anuncia

Bo Digital de Som Connexió

Des d’eXO ens plau haver participat en la co-creació d’un model resilient, inclusiu i reproduïble. El Bo Digital de Som Connexió és una bonificació a les tarifes de fibra i mòbil que Som Connexió proposa per abordar la bretxa digital causada per raons socioeconòmiques. El 2023, arrel d’una prova pilot anterior d’eXO i canòdrom i el projecte XOB, Som Connexió va arrancar el programa de Col·lectius Marginalitzats, que pretén donar resposta a les necessitats de totes aquelles persones que es troben en risc de quedar-se desconnectades (o que ja ho estan), i excloses, perquè no poden assumir el cost de tenir una connexió a casa i en el mòbil.

Xarxa Oberta de Barris

L’objectiu del projecte és ajudar a les persones a tenir una connexió a Internet de qualitat, amb una base social i comunitària, assegurant l’accés a la xarxa com a dret universal.

mexmafia diu

El año del Covid, comenzamos el proyecto XOB (Xarxa Oberta de Barris). Iremos actualizando los textos que tenemos del proyecto y de esa forma mejorarlos y actualizarlos. Aquí dejo uno de ellos del 2022. Bretxes digitals: projecte Xarxa Oberta de Barris. Bretxes digitals: projecte Xarxa Oberta de Barris En la web de Exo tenemos una pestaña dedicada a la búsqueda de personas vulnerables (sin conexión a internet). Usamos un formulario codiseñado con las entidades de los barrios: XO9B (Xarxa Oberta de 9 Barris) | eXO El proceso sigue adelante en 9 Barris.

Operacions eXO :hammer_and_wrench:

Comissió tècnica eXO-servers

La comissió tècnica eXO-servers centralitza tot el que té a veure amb la part tècnica de l’associació.

evilham comenta

Cap notícia, també és bona notícia en el context de les infraestructures: com era d’esperar-se el manteniment programat a la línia elèctrica A a bitNAP no ha tingut cap afectació negativa en el funcionament de l’associació.

Amb status.eXO.cat hem detectat que la renovació d’alguns certificats TLS no estava funcionant del tot correctament. No hi ha hagut afectació, perquè hem rebut un advertiment 15 dies abans de la caducitat. Sembla haver sigut un bug en l’aprovisionament amb cdist sota Linux. Hem aplicat el canvi als serveis que fan servir en el seu aprovisionament la combinació dels tipus __letsencrypt_acmetiny i __evilham_nginx_site.

Altres projectes :artificial_satellite:

digicòria

L’objectiu del projecte Digicòria és impulsar la descentralització de la web, a través de tallers, discussions, documentació i producció de material pedagògic.

guifipedro reporta

Estem posant en marxa una xarxa experimental comunitària a Canòdrom amb la participació internacional de BattleMesh, on en l’edició v15 del 2023 a Calafou vam ser hostes fiscals.

Part d’això són xerrades periòdiques del Node Dweb. Podeu consultar les notes d’algunes edicions anteriors:

Podeu venir a propera trobada del dimarts 4 d’abril del 2024 de 18:00 a 19:30 sobre Coneix Liberaforms. Com a informació d’interès adicional, el clúster de Liberaforms està allotjat a l’eXO i li donem suport econòmic.

Comunicación con cultura libre

Komunikilo promueve unas comunicaciones más libres y descentralizadas desde la coherencia, el respeto y el minimalismo técnico. El objetivo de este proyecto es facilitar una transición comunicativa hacia la cultura libre compartiendo saberes, aunando luchas, explorando otros aspectos de la digitalización y de la comunicación humana.

evilham anuncia

La sòcia de l’eXO Rita Barrachina ha preparat un curs de comunicació digital ètica, aquesta vegada en castellà:

Curso virtual de Comunicación digital ética. Aprecios libres. 9, 16, 23 y 30 de abril de 2024 de 10h a 11h30 (UTC+1). Las palabras reflexionar, crear, licenciar y difundir se muestran a lo largo de una línea discontínua y curvada. Más información en komunikilo.org

Fins la propera!

Participeu i informeu dels vostres projectes a #eXOfasia:matrix.guifi.net!

eXOfàsia ~1

Això és el que ha passat a l’eXO entre el 2024-02-16 i 2024-03-05.

Estat eXO 🌡️

evilham informa

Presentant eXOfàsia

Aquesta és la primera publicació d’eXOfàsia: la publicació periòdica de l’eXO que te com a objectiu millorar la comunicació per tal d’enfortir relacions amb les persones sòcies actuals i potencialment atreure’n de noves.

Podeu ajudar amb aquest recull de publicacions! Més informació a agora.eXO.cat.

Junta eXO 🔗

La Junta eXO, a part de ser la representació legal de l’associació, treballa amb un grup més estès de persones per portar el dia a dia en la direcció marcada per les Assembles Generals.

evilham comenta

Diners públics, codi públic

Public Money Public Code

Durant l’Assemblea General Ordinària del 2024, vam aprovar adherir-nos com a entitat signant a la carta oberta de la FSFE. Podeu llegir la carta sencera aquí i hi trobareu l’eXO com a “Regional NGO” signant.

Com a sòcies de l’eXO és probable que el contingut de la carta oberta us convenci, en aquest cas podeu donar-hi suport a nivell personal; això ajuda a “fer lobby” per què les legislacions siguin més favorables als entorns associats al programari lliure.

Comunitat 🫂

guifipedro anuncia

Espai matrix per a eXO

Aquesta setmana hem configurat finalment l’espai matrix #eXO:matrix.guifi.net. Això suposarà una forma senzilla d’agregar les diferents sales i persones afins que fem servir aquesta tecnologia. Mantindrem la inscripció a aquest espai en obert també per aquelles persones que no formen part de l’associació eXO pero volen estar al corrent de les seves activitats.

Operacions eXO 🛠

Comissió tècnica eXO-servers 🔗

La comissió tènica eXO-servers centralitza tot el que té a veure amb la part tècnica de l’associació.

evilham diu

Manteniment

Actualitzacions farga.eXO.cat

El programari forgejo ha estat actualitzat a l’última versió v1.21.6-0. Destaquem també que forgejo ha decidit deixar de ser soft-fork de gitea, i que som dels principals mesenes de Codeberg a Liberapay. També hem habilitat les accions de forgejo reutilitzant el worker d’enclusa, el nostre Woodpecker CI.

Actualitzacions de FreeBSD a ns3 i ns4

Els servidors DNS estan executant ara les últimes versions de FreeBSD: 14.0-RELEASE-p5.

Actuacions programades

bitNAP: Manteniment en línia elèctrica A

Dies dijous 07/03/2024 i divendres 08/03/2024 pel matí s’hi farà manteniment a la línia elèctrica A; no s’esperen incidències perquè la línia elèctrica B estarà activa en tot moment.

Altres projectes 🛰️

Consum d’energia elèctrica 🔗

Projecte per la selecció de maquinari de mesura elèctrica, sistemes de comunicació i la seva integració amb sistemes de gestió, monitoratge i control. Donant continuïtat al projecte Can Guifi i el seu mesurador Llumeneta.

jmoles reporta

Projecte de mesura de consum d’energia elèctrica

Al guifilab del 29/2 vam fer la presentació d’aquest projecte.

És un projecte col·laboratiu en el qual podreu participar fent servir les eines de comunicació habituals de l’associació eXO. Ja teniu introduïda la descripció i l’objectiu del projecte.

A https://agora.exo.cat/t/projecte-de-mesura-de-consum-denergia-electrica es pot introduir totes les informacions que tingueu. Podeu posar continguts que considereu relacionats amb l’àmbit del projecte.

Per a discutir i fer consultes farem servir una sala Element https://element.guifi.net/#/room/#energia-electrica:matrix.guifi.net

A mesura que avancem al projecte anirem redactant el document del projecte a https://pad.cas.cat/proyecte_mesures_energia_electrica#

Una vegada donem per finalitzada la redacció del projecte farem un taller presencial per a muntar els equips i fer la posada en marxa.

Fins la propera!

Participeu i informeu dels vostres projectes a #eXOfasia:matrix.guifi.net!